Nieuwe Golfregels in 2019 (2 en 3)

regels in bunkerDeze week aandacht voor regels in bunkers en de dropprocedure.

 

2) Bunkers

De voorschriften in bunkers zijn na volgend jaar veel soepeler.

 

De regel tot en met 31 december 2018

Tot 2019 mag je voor een slag uit een bunker geen losse natuurlijke voorwerpen in het zand oppakken. En je mag het zand in een bunker helemaal niet aanraken met je club of hand voordat je de bal uit de bunker slaat. Alleen als dit gebeurt omdat je valt, volgt er geen straf.

 

Per 1 januari 2019

Vanaf volgend jaar mag je losse natuurlijke voorwerpen in de bunker verwijderen. Voorbeelden van losse natuurlijke voorwerpen zijn: blaadjes, dennenappels, takken. Er volgt ook geen straf meer als je het zand aanraakt met je club of hand, zo lang je het maar niet doet om de conditie van het zand te testen.

Hou wel rekening met het volgende:

• Als je bij het weghalen van losse natuurlijke voorwerpen de bal beweegt, krijg je daar wel één strafslag voor.
• En je mag per 1 januari 2019 in een bunker nog steeds niet 'grounden' in de directe buurt van je bal, het zand niet raken bij het maken van een oefenslag en bij de backswing.

 

3) Dropprocedure per 1 januari 2019

 

 Tot 1 januari 2019 is de dropprocedure dat we de bal met gestrekte arm vanaf schouderhoogte laten vallen, maar daarbij stuitert of rolt de bal vaak weg waardoor je vaak opnieuw moet droppen. Dat kost tijd. Het idee achter de nieuwe dropprocedure (vanaf kniehoogte) is dat je vaak maar één keer hoeft te droppen en weer verder kan spelen. 

Volgend jaar gaan we bij het droppen de bal laten vallen van kniehoogte. In onderstaande afbeelding zie je hoe het moet: hou de bal op kniehoogte en laat de bal los zodat hij recht naar beneden valt.
Kniehoogte wil zeggen: de hoogte van de knie van de speler als hij staat.

 

droppen nieuwe regels diagram

 

Relief area
Wat als de bal bij het droppen vanaf kniehoogte toch ver wegrolt?
Na 1 januari 2019 moet je droppen in een relief area (een gedefinieerde dropzone) die je moet bepalen met de langste club in je tas behalve de putter. Afhankelijk van de situatie mag je droppen in een relief area die één of twee stoklengtes groot is (zie  foto).

droppingzone

 

De bal moet in de relief area gedropt worden en daar tot stilstand komen. Als de bal tot stilstand komt buiten de relief area, moet de speler opnieuw droppen. Als de bal bij de tweede drop weer buiten de relief area rolt, dan mag de bal geplaatst worden waar hij bij de tweede drop de grond raakte.

 

Bron: Golf.nl 9 oktober 2018