Nieuwe Golfregels in 2019 (12)

herstellen schade op greenWat zeggen de nieuwe regels over het herstellen van schade op de green.

 

De regels nu: 
Je mag (moet) op de green een pitchmark van je eigen bal of andermans bal repareren voordat je gaat putten. Je mag ook oude hole-pluggen herstellen. Maar het is tot eind 2018 nog verboden om de schade van een spikemark te repareren.
Schade veroorzaakt door vogels (kraaien die een gat hebben gepikt) mag tot eind 2018 niet hersteld worden, maar wel ontweken worden (op basis van de regel Abnormale terreinomstandigheden). Je mag tot eind van dit jaar ook geen schadeplekken van een vlag herstellen. (Om schade te voorkomen: laat een vlag nooit vallen op de green, leg de vlaggenstok zachtjes neer.)

 

De regels vanaf 1 januari 2019:
Volgens de regels van 2019 mag je bijna alle schade aan een green herstellen. Naast pitchmarks en oude hole-pluggen (de plek waar de hole een andere keer gestoken is) mag je de volgende zaken repareren:

 

• spikemarks en andere schade veroorzaakt door schoenen
• schade veroorzaakt door dieren
• schade veroorzaakt door een club of een vlag of door onderhoudswerkzaamheden

 

Spikemarks zijn schadeplekken veroorzaakt door de stalen of kunststof spikes onder golfschoenen.
Het repareren van de green moet direct worden gedaan. Je mag de schade repareren maar je mag niet de speellijn verbeteren.
Gaten in de green als gevolg van het prikken en beluchten door greenkeepers worden niet gezien als schade die je mag repareren.

 

Waarom deze regelaanpassing?
Op greens rolt de bal over de grond en daarom gelden op greens andere regels dan op andere plaatsen in de baan. De speler mag zijn bal op de green markeren, oppakken en schoonmaken. Ook mag hij op de green zand en losse aarde verwijderen en pitchmarks en oude hole-pluggen repareren. In het licht van deze filosofie - dat spelers recht hebben op een gladde oppervlakte waarover de bal rolt - is er geen reden om het repareren van andere schade (gemaakt door spelers, dieren of de onderhoudsploeg) te verbieden.

 

Bron: Golf.nl 4 december 2018