Nieuwe NGF Golfregels in 2019 (17)

bal ingebed in grondVanaf 1 januari 2019 mag een bal die ingebed is in de "general area" zonder straf gedropt worden (behalve als de bal in zand is ingebed). De "general area" is in de nieuwe regels de term voor "door de baan".

 

Kort gezegd: je mag de bal nu oppakken, schoonmaken en droppen als de bal in de fairway of fringe rondom de green is ingebed, maar het mag ook als de bal is ingebed in de rough.

 

Het verschil met vroeger
Vroeger mocht een ingebedde bal in de rough niet gedropt worden tenzij een plaatselijke regel van de baan of wedstrijdcommissie zei dat het wel mocht. Vanaf 1 januari 2019 mag een ingebedde bal in de rough wel opgepakt, schoongemaakt en gedropt worden tenzij een plaatselijke regel dit verbiedt. De situatie is dus omgekeerd.

 

Waar moet je droppen?
Als je 'relief' mag nemen omdat je bal is ingebed mag je de bal oppakken, schoonmaken en droppen zonder strafslag. Maar waar moet je droppen? De bal moet volgens de nieuwe regels gedropt worden in de 'relief area' oftewel de dropzone. De dropzone is in dit geval binnen één clublengte van het referentiepunt (de plaats waar de bal ingebed was) en niet dichter bij de hole dan het referentiepunt. (Dat is anders dan vroeger - voor 2019 - toen de bal op het dichtst bijzijnde punt gedropt moest worden.

 

Bron: Golf.nl 2 januari 2019