Nieuwe golfregels in 2019 (1)

identificeren van de balOver ruim drie maanden - per 1 januari 2019 - gaan we spelen volgens nieuwe golfregels.

De komende maanden nemen we regelmatig een nieuwe regel onder de loep.

In deze eerste aflevering over de nieuwe regels aandacht voor het “identificeren” van de bal.

 

De regel nu
Voordat je een ronde begint is het verstandig om met een stift een merkteken op je bal te zetten. Veel golfers spelen met hetzelfde merk bal en als je jouw bal niet kunt identificeren, wordt hij als verloren beschouwd.
Als je denkt dat je jouw bal hebt gevonden maar je kunt het merkteken niet zien, dan mag je, nadat je dat hebt gemeld aan je marker of tegenstander, de plaats van de bal merken en de bal opnemen om hem te identificeren. Wanneer de bal is opgenomen, mag de bal niet verder worden schoongemaakt dan nodig is voor identificatie.

 

De nieuwe regel
In de nieuwe regels wordt vertrouwd op de 'redelijke beoordeling' van een speler bij het meten van een plaats, punt, lijn, gebied of afstand. Daarom is er per 1 januari 2019 geen 'meldingsplicht' meer als je een bal wil identificeren (of wil bekijken of hij beschadigd is), maar je moet de bal nog wel markeren voordat je hem opneemt.

 

De verandering in het kort: nu moet je het nog melden als je je bal wilt identificeren, na 2019 hoeft dat niet meer (maar je moet je bal wel markeren als je hem opneemt om te identificeren).

 

Bron: Golf.nl 26-9-2018